Εμπειρίες

Ανακαλύψτε εξατομικευμένες εμπειρίες που προσφέρονται από εξειδικευμένους συνεργάτες μας.

Ζήστε μοναδικές στιγμές !

Από πολιτιστικούς περιπάτους μέχρι ημερήσιες εκδρομές και γαστρονομικές απολαύσεις, η ομάδα του Λιθεία θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τις εμπειρίες που σας ταιριάζουν!

Λίμνη Παμβώτιδα- Νησί Ιωαννίνων

Λίμνη Παμβώτιδα- Νησί Ιωαννίνων

Κατηφορίζοντας την οδό Αβέρωφ και φτάνοντας στην περιοχή του Μώλου συναντά κανείς την λίμνη Παμβώτιδα, ή αλλιώς λίμνη της Κυρά-Φροσύνης, η οποία αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη των Ιωαννίνων και λέγεται πως έχει ηλικία 20.000 ετών.

Γύρω της περιστρέφεται όλη η ζωή της πόλης και οι περίπατοι πλάι στο νερό αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των κατοίκων. Στο μέσο περίπου της Λίμνης βρίσκεται ένα μικρό νησί το οποίο έχει συνδεθεί με την ιστορία και τον θάνατο του Αλή Πασά. 

Μάλιστα, από την λίμνη ξεκινούν καραβάκια που πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το νησάκι κάθε μισή ώρα το καλοκαίρι και κάθε μία ώρα τον χειμώνα, για όσους θέλουν να απολαύσουν έναν περίπατο στα στενά δρομάκια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, να δοκιμάσουν τα περιβόητα βατραχοπόδαρα και να επισκεφτούν το Μουσείο του Αλή Πασά, το οποίο στεγάζεται στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Κάστρο Ιωαννίνων

Κάστρο Ιωαννίνων

Το κάστρο των Ιωαννίνων είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Έχει περίμετρο περί τα 2000 μέτρα, περικλείει μια έκταση 200 στρεμμάτων, ενώ η πύλη βρίσκεται στον άξονα της κεντρικής αρτηρίας της πόλης. Καθώς εισέρχεται κανείς από την πύλη, βλέπει στα αριστερά του μια στοά που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Πιο μέσα, σε δύο υπερυψωμένα σημεία, υπάρχουν δύο ακροπόλεις. Στη μια βρίσκεται το Ασλάν τζαμί και στην άλλη το Ιτς καλέ, όπου σώζονται υπολείμματα της οχύρωσης των Νορμανδών και στεγάζεται το Φετιχιέ Τζαμί. 

Στο Ιτς Καλέ αξίζει να κάνετε μια στάση για ένα καφέ, με θέα τη λίμνη, και έπειτα να  συνεχίσετε τον περίπατό σας στο κάστρο, ώστε να γνωρίσετε την ιστορία του και να παρατηρήσετε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών που είναι χτισμένα σε αυτό.

Σπήλαιο Περάματος

Σπήλαιο Περάματος

Το Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων είναι από τα ωραιότερα Σπήλαια παγκοσμίως και απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Είναι ένα τριώροφο παλάτι, με ασύγκριτες ομορφιές, που το φιλοτέχνησε η φύση στα σπλάχνα του Λόφου Γκορίτσα και απαριθμεί 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών.

Κάθε επισκέπτης έχει την δυνατότητα να ξεναγηθεί στην έκθεση παλαιοντολογικών εκθεμάτων και απολιθωμάτων και αν επιθυμεί να παρακολουθήσει ντοκιμαντέρ με την ιστορία των Σπηλαίων. Επιπλέον, μπορεί να συνεχίσει την περιήγησή του με το "Τουριστικό Τραίνο" και με τους ξεναγούς που διαθέτει το Σπήλαιο. Στην έξοδο του Σπηλαίου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει την θέα τόσο της πόλης των Ιωαννίνων όσο και της μαγευτικής λίμνης.

Μουσεία Ιωαννίνων

Μουσεία Ιωαννίνων

Τα Ιωάννινα είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση, η οποία «φυλάσσεται» σε διάφορα μουσεία της πόλης που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

Κάποια από τα πιο γνωστά μουσεία είναι το Μουσείο Αργυροτεχνίας, το οποίο βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, γνωστό και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, το οποίο λειτουργεί από το 1995.

Κατά την βόλτα σας στην πόλη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, στο κέντρο της πόλης, και φυσικά το Μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, που κοσμεί την νήσο των Ιωαννίνων και δέχεται πληθώρα επισκεπτών κάθε εποχή του χρόνου.

Φαράγγι του Βίκου

Φαράγγι του Βίκου

To φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής του Ζαγορίου στην Ήπειρο και βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα φαράγγια παγκοσμίως, μίας και είναι το βαθύτερο σε αναλογία με το πλάτος του και γι' αυτό κατέχει μια πρωτιά στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Το φαράγγι του Βίκου, διασχίζεται από έναν χείμαρρο, που στην έξοδο του φαραγγιού γίνεται ο εντυπωσιακός ποταμός Βοϊδομάτης, με τα πεντακάθαρα και διαυγή νερά του. Πρόκειται για μία γεωγραφικά απομονωμένη περιοχή στην οποία δεν επιτρέπεται κανένα είδος ανθρώπινης δραστηριότητας, που έχει σχέση με κτηνοτροφία και υλοτομία. Ο συνδυασμός αυτός, βοήθησε στην ανάπτυξη μεγάλης και ιδιαίτερης βιοποικιλότητας, ενώ δημιούργησε έναν παράδεισο, κυριολεκτικά, για πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη. 

 Η περιήγηση εκεί διαρκεί περίπου 6 ώρες, όμως το ιδιαίτερο κάλλος του φαραγγιού και η επιβλητική του μορφή, καταφέρνουν να μαγέψουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ